Menu

Cart

Content

A szőlőmagról

A szőlőt (Vitis vinifera) évezredek óta nagy becsben tartják, nem csak táplálkozási, de gyógyászati szempontból is. Az egyiptomiak már 6000 évvel ezelőtt előszeretettel fogyasztották, és számos görög filozófus is magasztalta erejét – persze utóbbiak főleg bor formájában preferálták. Az Európában élő népi gyógyászok a szőlőből készült kenőccsel kezelték a bőr- és szemproblémákat, a szőlő levelével állították el a vérzést, gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatása miatt is előszeretettel használták, sőt még aranyér kezelésénél is nagy hasznát vették. Éretlen szőlővel enyhíteni tudtak a torokfájáson, szárított formában pedig székrekedés esetén használták. A szőlő mára a természetes gyógyászat egyik legfontosabb alapanyagává vált, s többek között olyan komolyabb betegségeket kezelnek vele, mint a rák, a kolera, a himlő vagy a máj és a vese elégtelenségei.

De mitől is ilyen hatékony a szőlő? Elsősorban a benne található, a világ egyik legerősebb antioxidánsának tartott OPC-nek (oligomerikus proanthocianidin) köszönhetően. A klinikai vizsgálatok és a fogyasztói tapasztalatok is azt mutatják, hogy a szőlőmag kivonata hatékonynak bizonyul szinte minden területen, az érrendszeri problémáktól a rákon át a bőr öregedésének lassításáig.

A szőlőmagőrlemény és szőlőmagolaj rendszeres fogyasztása jelentősen növeli a vérben fellelhető antioxidánsok mennyiségét. Az antioxidánsok legfőbb tulajdonsága, hogy hatástalanítják a szervezetben felgyülemlő szabadgyököket, vagyis azokat a molekulákat, melyek roncsolják sejtjeinket, és szerepet játszanak az öregedési folyamatokban, emellett számos megbetegedés kialakulásáért valamint a kísérő tünetek súlyosbodásáért is felelősek.

 

Mi található a szőlőmagban?

Az antioxidánsok mellett E-vitamin, flavonoidok, linolin sav és rezveratrol is nagy koncentrációban található meg a szőlőmagban. A rezveratrol az egyik legelismertebb polifenol-vegyület, melyet a növény a fertőzések elleni védelem érdekében termel. Klinikai vizsgálatok során többször is kimutatták már a rezveratrol rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő és a kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt jótékony hatását.

 

A szőlőmag felhasználása a gyógyászatban

Manapság egyre több területen használják a szőlőmag kivonatát, elsősorban olyan, szabadgyökökkel összefüggésbe hozott betegségek kezelésében, mint a szívroham, a cukorbetegség és a rák. A szőlőmag kivonata emellett hatékonyan véd a bakteriális fertőzésektől is.

A kékszőlőben található flavonoidok bizonyítottan csökkentik az úgynevezett rossz koleszterin szintjét. Bizonyára sokan hallottak már a „francia paradoxonról”: a sok zsiradékot tartalmazó francia étrend ellenére a szív- és érrendszeri megbetegedések száma Franciaországban lényegesen alacsonyabb, mint más, átlagosan kevesebb zsírt fogyasztó országokban. Az ok egyértelműen a nagy mennyiségben fogyasztott vörösbor jótékony hatásában keresendő.

Krónikus vénás elégtelenség

A krónikus vénás elégtelenség során az alsó végtagok ereiben tapasztalható megnövekedett nyomás fájdalmat, lábduzzadást, a lábak fáradékonyságát és megvastagodott, látható vénákat okoz. Számos kutatás bizonyította, hogy a szőlőben található antioxidánsok enyhítik a tüneteket.

Ödéma

A szövetek közötti folyadékfelhalmozódás számos okból kialakulhat, leggyakrabban műtétek és fertőzések következtében. Egy kutatás során megállapították, hogy azok a mellrákkal műtött betegek, akik naponta 600 mg szőlőmagkivonatot fogyasztottak, hat hónappal a műtét után lényegesen kevesebb ödémával rendelkeztek, mint a placebót fogyasztók. Egy másik tanulmány szerint a szőlőmagot rendszeresen fogyasztó sportolók sérülései is sokkal kisebb duzzanattal járnak az átlagosnál.

Magas koleszterinszint

Számos kísérlet és kutatás irányul manapság is a szőlőmag koleszterint csökkentő hatására. Az egyik során 40, magas koleszterinszinttel rendelkező embert vizsgáltak, és azt figyelték, hogy vajon a szőlőmagkivonat, a króm, vagy a kettő kombinációja a leghatékonyabb a csökkentésében. A krómot korábban is használták a koleszterinszint csökkentésére és az érelmeszesedés megelőzésére, azonban szőlőmaggal együtt közel kétszeres hatékonyságúnak bizonyult.

Egy másik tanulmány arról számolt be, hogy azoknak a dohányosoknak, akik négy héten át fogyasztották a szőlőmag kivonatát, majdnem felére csökkent a koleszterinszintjük.

Magas vérnyomás

A szőlőmagkivonat segíthet a magas vérnyomás kezelésében is. A benne található antioxidánsok megóvják az ereket azoktól a károsodásoktól, melyek magas vérnyomáshoz vezethetnek. Számos fogyasztó arról számolt be, hogy a szőlőmagőrlemény pár hetes szedése után elhagyta a magas vérnyomására felírt gyógyszert.

Rák

Az elmúlt években a rákkutatás egyik központi témája lett a szőlőmag, és annak kivonata. Az eddigi eredmények alapján kijelenthető, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a mellrák, a gyomorrák, a vastagbélrák, a prosztatarák és a tüdőrák kialakulásának kockázatát – emellett hatákonynak bizonyult a kemoterápiás kezelések mellékhatásai okozta károsodások megelőzésében is.

Egyéb felhasználási területek

A szőlőmag kivonatának rendszeres alkalmazását Alzheimer-kór, cukorbetegség, szürkehályog és aranyér esetén is javasolják. A szőlőmagkivonat emellett öregedésgátló hatású, valamint védi szervezetünket az oxidatív stressz okozta savasodástól és a bakteriális fertőzésektől is.

 

Kapcsolódó kutatások:

Bíró György: Funkcionális élelmiszerek, természetes antioxidánsok szerepe az egészségmegőrzésben

dr. Lugasi Andrea: A vörösborok feltételezett preventív hatása

Domokos János, Kiss Béla, Pálinkás János: Néhány szempont a szőlőfeldolgozás melléktermékeinek hasznosításához II. rész

dr. Lugasi Andrea: Az élelmiszer eredetű flavonoidok potenciális egészségvédő hatása

Al-Habib A. Bactericidal effect of grape seed extract on methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA). J Toxicol Sci. 2010;35(3):357-64.

Anastasiadi M, Chorianopoulos NG, Nychas GJ, Haroutounian SA. Antilisterial activities of polyphenol-rich extracts of grapes and vinification byproducts. J Agric Food Chem. 2009;57(2):457-63.

Bagchi D, Sen CK, Ray SD, et al. Molecular mechanisms of cardioprotection by a novel grape seed proanthocyanidin extract. Mutat Res. 2003;523-524:87-97.

Banerjee B, Bagchi D. Beneficial effects of a novel IH636 grape seed proanthocyanidin extract in the treatment of chronic pancreatitis. Digestion. 2001;63(3):203-206.

Belleville J. The French paradox: possible involvement of ethanol in the protective effect against cardiovascular diseases. Nutrition. 2002;18(2):173-177.

Bernstein BJ, Grasso T. Prevalence of complementary and alternative medicine use in cancer patients. Oncology. 2001;15(10):1267-1272; discussion 1272-1278, 1283.

Bielory L. Complementary and alternative interventions in asthma, allergy, and immunology. AnnAllergy Asthma Immunol. 2004;93(2 Suppl 1):S45-54.

Brooker S, Martin S, Pearson A, et al. Double-blind, placebo-controlled, randomised phase II trial of IH636 grape seed proanthocyanidin extract (GSPE) in patients with radiation-induced breast induration. Radiother Oncol. 2006;79(1):45-51.

Busserolles J, Gueux E, Balasinska B, et al. In vivo antioxidant activity of procyanidin-rich extracts from grape seed and pine (Pinus maritima) bark in rats. Int J Vitam Nutr Res. 2006;76(1):22-7.

Carlson S, Peng N, Prasain JK, Wyss JM. Effects of botanical dietary supplements on cardiovascular, cognitive, and metabolic function in males and females. Gend Med. 2008;5 Suppl A:S76-90. Review.

Chan MM, Mattiacci JA, Hwang HS, et al. Synergy between ethanol and grape polyphenols, quercetin, and resveratrol, in the inhibition of the inducible nitric oxide synthase pathway. Biochem Pharmacol. 2000;60(10):1539-1548.

Chou EJ, Keevil JG, Aeschlimann S, et al. Effect of ingestion of purple grape juice on endothelial function in patients with coronary heart disease. Am J Cardiol. 2001;88(5):553-555.

DÊcordÊ K, Teissèdre PL, Sutra T, Ventura E, Cristol JP, Rouanet JM. Chardonnay grape seed procyanidin extract supplementation prevents high-fat diet-induced obesity in hamsters by improving adipokine imbalance and oxidative stress markers. Mol Nutr Food Res. 2008 Nov 26. [Epub ahead of print]

Faria A, Calhau C, de Freitas V, et al. Procyanidins as antioxidants and tumor cell growth modulators. J Agric Food Chem. 2006;54(6):2392-7.

Fitzpatrick DF, Bing B, Maggi DA, et al. Vasodilating procyanidins derived from grape seeds. Ann N Y Acad Sci. 2002;957:78-89.

Freedman JE, Parker C 3rd, Li L, et al. Select flavonoids and whole juice from purple grapes inhibit platelet function and enhance nitric oxide release. Circulation. 2001;103(23):2792-2798.

Gruenwalkd J, Brendler T, Jaenicke C. PDR for Herbal Medicines, 4th ed. Montvale, NJ: Thomson Healthcare; 2007:405-410.

Hsu CP, Lin YH, Chou CC, Zhou SP, Hsu YC, Liu CL, Ku FM, Chung YC. Mechanisms of grape seed procyanidin-induced apoptosis in colorectal carcinoma cells. Anticancer Res. 2009;29(1):283-9.

Hung LM, Chen JK, Huang SS, et al. Cardioprotective effect of resveratrol, a natural antioxidant derived from grapes. Cardiovasc Res. 2000;47(3):549-555.

Hu H, Qin YM. Grape seed proanthocyanidin extract induced mitochondria-associated apoptosis in human acute myeloid leukemia 14.3D10 cells. Chin Med J (Engl). 2006;119(5):417-21.

Joshi SS, Kuszynski CA, Bagchi D. The cellular and molecular basis of health benefits of grape seed proanthocyanidin extract. Curr Pharm Biotechnol. 2001;2(2):187-200.

Kalin R, Righi A, Del Rosso A, et al., Activin, a grape seed-derived proanthocyanidin extract, reduces plasma levels of oxidative stress and adhesion molecules (ICAM-1, VCAM-1 and E-selectin) in systemic sclerosis. Free Radic Res. 2002;36(8):819-25.

Kar P, Laight D, Rooprai HK, Shaw KM, Cummings M. Effects of grape seed extract in Type 2 diabetic subjects at high cardiovascular risk: a double blind randomized placebo controlled trial examining metabolic markers, vascular tone, inflammation, oxidative stress, and insulin sensitivity. Diabet Med. 2009;26(5):526-31.

Kaur M, Agarwal R, Agarwal C. Grape seed extract induces anoikis and caspase-mediated apoptosis in human prostate carcinoma LNCaP cells: possible role of ataxia telangiectasia mutated-p53 activation. Mol Cancer Ther. 2006;5(5):1265-74.

Kaur M, Agarwal C, Argarwal R. Anticancer and cancer chemopreventive potential of grape seed extract and other grape-based products. J Nutr. 2009;139(9):1806S-12S.

Kaur M, Mandair R, Agarwal R, Agarwal C. Grape seed extract induces cell cycle arrest and apoptosis in human colon carcinoma cells. Nutr Cancer. 2008;60 Suppl 1:2-11.

LaValle JB, Krinsky DL, Hawkins EB, et al. Natural Therapeutics Pocket Guide. Hudson, OH:LexiComp; 2000: 451-452.

Nassiri-Asl M, Hosseinzadeh H. Review of the pharmacological effects of Vitis vinifera (Grape) and its bioactive compounds. Phytother Res. 2009 Jan 12. [Epub ahead of print]

Natella F, Belelli F, Gentili V, et al. Grape seed proanthocyanidins prevent plasma postprandial oxidative stress in humans. J Agric Food Chem. 2002;50(26):7720-5.

Preuss HG, Wallerstedt D, Talpur N, et al. Effects of niacin-bound chromium and grape seed proanthocyanidin extract on the lipid profile of hypercholesterolemic subjects: a pilot study. J Med. 2000;31(5-6):227-246.

Preuss HG, Bagchi D, Bagchi M. Protective effects of a novel niacin-bound chromium complex and a grape seed proanthocyanidin extract on advancing age and various aspects of syndrome X. Ann N Y Acad Sci. 2002;957:250-9.

Ramchandani AG, Karibasappa GS, Pakhale SS. Antitumor-promoting effects of polyphenolic extracts from seedless and seeded Indian grapes. J Environ Pathol Toxicol Oncol. 2008;27(4):321-31.

Vigna GB, Costantini F, Aldini G, et al. Effect of a standardized grape seed extract on low-density lipoprotein susceptibility to oxidation in heavy smokers. Metabolism. 2003;52(10):1250-7.

Vitseva O, Varghese S, Chakrabarti S, et al. Grape seed and skin extracts inhibit platelet function and release of reactive oxygen intermediates. J Cardiovasc Pharmacol. 2005;46(4):445-51.

Waffo-Teguo P, Hawthorne ME, Cuendet M, et al. Potential cancer-chemopreventive activities of wine stilbenoids and flavans extracted from grape (Vitis vinifera) cell cultures. Nutr Cancer. 2001;40(2):173-179.

Wang YJ, Thomas P, Zhong JH, Bi FF, Kosaraju S, Pollard A, Fenech M, Zhou XF. Consumption of grape seed extract prevents amyloid-beta deposition and attenuates inflammation in the brain of an Alzheimer's disease mouse. Neurotox Res. 2009;15(1):3-14.

Yamakoshi J, Saito M, Kataoka S, et al. Safety evaluation of proanthocyanidin-rich extract from grape seeds. Food Chem Toxicol. 2002;40(5):599-607.

Zhang HJ, Ji BP, Chen G, Zhou F, Luo YC, Yu HQ, Gao FY, Zhang ZP, Li HY. A combination of grape seed derived procyanidins and gypenosides alleviates insulin resistance in mice and HepG2 cells. J Food Sci. 2009;74(1):H1-7.

Viniseera szőlőmag olaj 250ml

2490,00 Ft
2490,00 Ft

Viniseera 150g

2590,00 Ft
2590,00 Ft

Viniseera 250g

3990,00 Ft
3990,00 Ft
Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook