Menu

Cart

Content

Éhes vagy? Fantáziálj az evésről!

Veled is előfordult, hogy farkaséhes voltál, és igyekeztél az evésnek még a gondolatát is elkerülni? Úgy tűnik, rosszul tetted, amerikai kutatók szerint ugyanis az étkezés részletes elképzelése csökkenti az étvágyat.

Általános volt eddig az a vélemény, hogy ha elképzelünk egy ínycsiklandó ételt, az csak növeli a meglévő étvágyunkat. Korábban a tudósok is ezen a véleményen voltak: úgy gondolták, hogy az étel körül forgó gondolataink olyan idegi folyamatokat indítanak be, mint amilyenek az étel látványa vagy illatának érzékelése során aktiválódnak.

A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutatóinak tanulmánya viszont éppen ezt látszik megcáfolni: a kutatók úgy vélik, hogy noha az egyszerű gondolat tényleg növeli az éhséget, az étel elfogyasztásának részletekbe menő elképzelése már valóban képes csökkenteni az éhségérzetet.

Az általuk végzett vizsgálat sokak kedvence, a csoki körül forgott: néhány önkéntest arra kértek, hogy képzeljék el, ahogy bonbonokat esznek, míg egy másik csoport tagjainak pénzdobálásra kellett gondolniuk. Ezt követően mindenkinek csokoládét kínáltak, azonban az első csoport tagjai jóval kevesebbet fogyasztottak el átlagosan a finomságból.

A kutatók szerint az evést elképzelő résztvevőknél másként működött a habituáció, azaz az a folyamat, mely meghatározza, mikor mennyit eszünk, és mikor hagyjuk abba az étkezést. A vizsgálatok alapján azt mondhatjuk, hogy bizonyos szinten akár a tapasztalás elképzelése is pótolhatja a valódi élményt – a képzelet és a tényleges tettek között tehát kisebbnek látszik a különbség, mint eddig feltételezték.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook