Menu

Cart

Content

Csökkenti a daganatos kockázatot a jó koleszterin

A HDL, vagyis a „jó” koleszterin magasabb vérszintje nemcsak a szívbetegség ellen véd, de a daganatos betegségek kockázatát is csökkenti – derült ki egy új elemzésből.

 

„A HDL-szint 10 pontos növekedése körülbelül harmadára csökkenti a rák kockázatát a következő 4,5 évben” – mondta el Dr. Richard Karas, a Tufts Egészségügyi Központ Molekuláris Kardiológiai Kutatóintézetének ügyvezető igazgatója, a Journal of the American College of Cardiology folyóirat június 22-i számában megjelent cikk vezető szerzője.

A kutatók összesen 24 randomizált vizsgálat adatait elemezték, amelyek a koleszterincsökkentő hatású sztatinoknak az LDL („rossz”) koleszterin csökkentésén keresztül a szívbetegségre gyakorolt hatását vizsgálták, továbbá feljegyezték a daganatos betegségek előfordulását. Kiderült, hogy a HDL szintjének minden 10 mg/l-nyi emelkedése 36 százalékkal csökkentette a daganatok kockázatát, más tényezőktől, például a dohányzástól, az elhízástól és az életkortól függetlenül.  Karas azonban arra figyelmeztet, hogy ez nem bizonyít ok-okozati viszonyt.

Dr. Jennifer Robinson, az Iowai Egyetem járványtan professszora, a cikkhez írt szerkesztőségi kommentár szerzője szerint a magas HDL-szint valószínűleg egyszerűen azokat a kedvező életmódbeli szokásokat jelzi, amelyek csökkentik mind a szív-érrendszeri betegségek, mind a daganatok kockázatát.

Karas azonban úgy véli, más mechanizmusok is érintettek lehetnek. „A HDL megváltoztatja az immunrendszer működését, amely megtámadja a potenciálisan rákossá alakuló sejteket” – magyarázta Karas. „Emellett antioxidáns tulajdonságokkal is bír.”

A HDL-koleszterin és a daganatos kockázat közötti közvetlen kapcsolatot csak egy olyan kontrollált vizsgálattal lehetne igazolni, amely során pontosan ezt a kapcsolatot mérik. Jelenleg azonban nincs forgalomban olyan gyógyszer, amely jelentősen emelné a HDL szintjét, így mind Karas, mind Robinson azt javasolja, egészséges életmód segítségével növeljük „jó” koleszterinszintünket: mozogjunk rendszeresen, táplálkozzunk egészségesen, ne dohányozzunk és mérsékeljük az alkoholfogyasztást.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook